Banner 468 x 60px

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ (ΑΙΘΟΥΣΑ Α')

Η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών ασκήσεων του μαθήματος των Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων του Ηλεκτρολογικού τομέα . Βρίσκεται στο ισόγειο των εργαστηρίων του τομέα καταλαμβάνοντας έκταση 90 περίπου τετραγωνικών μέτρων (μαζί με την αποθήκη). Ανήκει, όπως ισχύει εξάλλου με τα εργαστήρια όλων των τομέων που βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα των ΕΠΑΛ στην περιοχή του Βούρκου Χαλκίδας, στο ΣΕΚ (Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο) Χαλκίδας.
Καλύπτει εκπαιδευτικές ανάγκες των σχολικών μονάδων : 1ο ΕΠΑΛ , 3ο ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ Χαλκίδας. Κατά περιόδους εξυπηρετεί συναφείς ειδικοτήτες του δημόσιου ΙΕΚ Χαλκίδας (που εδρεύει εντός του σχολικού συγκροτήματος).


Τα έτη 2005 και 2006, ομάδες μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας με την εποπτεία τόσο τη δική μου , όσο και του Τομεάρχη του ηλεκτρολογικού τομέα κ. Αναστάσιου Μακρυγιάννη, ανέλαβαν το επίπονο έργο να καθαρίσουν το χώρο, να τον βάψουν και να τον αναδιοργανώσουν κατάλληλα ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες των εργαστηριακών ασκήσεων.


Οι υπάρχοντες πάγκοι εργασίας τροποποιήθηκαν και βελτιώθηκαν ενώ παράλληλα κατασκευάστηκε, αποκλειστικά από τα παιδιά, πάγκος εργασίας στον οποίο πραγματοποιούνται ασκήσεις κουδουνιών - θυροτηλεφώνου (5όροφης πολυκατοικίας) και έξυπνου σπιτιού (σύστημα Dupline).

Επιπλέον στον πάγκο αυτό έχουν τοποθετηθεί:
α) διαφημιστικό σταντ εξαρτημάτων αντικεραυνικής προστασίας (της εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ) και
β) σύστημα επίδειξης κοινής παροχής (μέσω μπαροκιβώτιου) μονοφασικού και τριφασικού μετρητή της ΔΕΗ σε μονοκατοικία .

Η συγκεκριμένη αίθουσα μπορεί να καλύψει πλέον, κάθε φορά , τις ανάγκες 20 μαθητών. Διαθέτει 8 πάγκους εργασίας η παροχή των οποίων ελέγχεται από ένα κεντρικό πάγκο στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο οι εκάστοτε εκπαιδευτικοί. Σε κάθε πάγκο εργασίας πραγματοποιούνται ασκήσεις κυκλωμάτων φωτισμού από ομάδες 2 ή τό πολύ 3 μαθητών . Ωστόσο, όποτε υπάρχει η δυνατότητα προτιμάται η λύση να υπάρχει 1 μαθητής ανά πάγκο. Κάθε πάγκος εργασίας φέρει ορατές σωληνώσεις για τη δημιουργία γραμμών όπου μπορούν να τοποθετηθούν, μέχρι 10 συνολικά, πρίζες -διακόπτες που ελέγχουν 4 φωτιστικά σώματα (τύπου χελώνας). Αν η άσκηση απαιτεί μεγαλύτερο αριθμό πριζών - διακοπτών ή φωτιστικών σημείων, τότε υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας δύο πάγκων (μπρος - πίσω) με 20 θέσεις τοποθέτησης πριζών - διακοπτών και 8 φωτιστικά σώματα.


Επιπλέον σε κάθε πάγκο εργασίας έχουν ενσωματωθεί:
1) ένα φωτιστικό σώμα με δύο λαμπτήρες φθορισμού και όλα τα παρελκόμενα τους (starter , ballast , πυκνωτής αντιστάθμισης)
2) πλαίσιο ηλεκτρικού πίνακα με ράγες ο οποίος ανάλογα με τις ανάγκες της άσκησης μπορεί να συνδεσμολογηθεί είτε ως μονοφασικός είτε ως τριφασικός
3) ένα επιμέρους πινακάκι που δίνει τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού διακόπτη κλιμακοστασίου ή διακόπτη καστάνιας (τηλεδιακόπτη) για αντίστοιχα κυκλώματα φωτισμού
4) φωτοκυττάρο ή διακόπτης λυκόφωτος (εξελιγμένα αισθητήρια) για αντίστοιχα κυκλώματα φωτισμού


Επίσης στο χώρο του εργαστηρίου υπάρχουν:
1) ολοκληρωμένη εγκατάσταση τηλεόρασης που λειτουργεί κανονικά και εξυπηρετεί εκπαιδευτικούς σκοπούς .
2) οικιακές ηλεκτρικές συσκευές μικρής (ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκια μαλλιών , μικροσυσκευές) και μεγάλης ισχύος (π.χ. κουζίνα, - θερμοσίφωνας κ.τ.λ.)που είτε επιδιορθώνονται είτε χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μαθητών.


Κατά το σχολικό έτος 2011 - 12 κατασκευάστηκε άσκηση πλήρους ηλεκτρολογικής εγκατάστασης μονοκατοικίας (από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας στην οποία συνέδραμαν μαθητές της ΕΠΑΣ Χαλκίδας) με στόχο να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες των μετρήσεων και των δοκιμών που απαιτούν τα έγγραφα της νέας Υ.Δ.Ε (πρωτόκολλα ελέγχου).


Για το σκοπό αυτό η ΠΟΣΕΗ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων) μας δάνεισε πολυόργανο μέτρησης (της εταιρείας Macrotest). Επιπλέον , συνάδερφοι επαγγελματίες ηλεκτρολόγοι καθώς και άλλες εταιρείες μας παρείχαν για μικρό ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολυόργανα μέτρησης (Metrel , Sonel) ώστε οι μαθητές να αποκτήσουν εμπειρία μετρήσεων.


Ίσως είμαστε το πρώτο Εργαστήριο πανελλαδικά που έδωσε τόσο μεγάλη έμφαση σε πρακτικό επίπεδο στους νέους εξειδικευμένους ελέγχους και τις δοκιμές που ορίζονται πλέον για τις εγκαταστάσεις σύμφωνα με το ΦΕΚ 844 (τεύχος Β') της 16/05/2011.

Όλες οι ασκήσεις γίνονται πάντα, λαμβάνοντας υπόψη, τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τα εργαστήρια του ΣΕΚ.

3/8/2012, Εκπαιδευτικός Α. Χαλικόπουλος